Welke vissen kunnen in koud water?
- Geplaatst op
- Door Indy de Jong
- 0

Goudvissen, Danio’s, vijvervissen en sluierstaarten kunnen op koud water. Guppen, enkele dwerggarnalen en Platy’s kunnen op kamertemperatuur en koudwater van +-19 graden. Zonder aquarium heater als de watertemperatuur niet veel schommelt.
Heeft u een aquarium zonder verwarming en wilt u nieuwe aquarium vissen? In dit blog artikel staan verschillende dieren die je kan houden in koud water of op kamertemperatuur.
Kunnen goudvissen en sluierstaarten in koud water?
Goudvissen en sluierstaarten staan er om bekend dat ze in koud water kunnen. Ze worden bij verschillende dierenwinkels en aquariumspeciaalzaken in grotere vijverbakken gehouden. Je ziet ze ook vaak terug tussen de plantenbakken, dit is allemaal koud water.

Goudvissen en sluierstaarten kunnen goed op koud water. Sterker nog, ze moeten op koud water tussen de 10 en 18 graden. Je ziet ze vaak terug in vijvers, koudwater plantenbakken of in de Nederlandse natuur!
Ze worden wel eens losgelaten in sloten en meren. Dit mag uiteraard niet omdat de goudvis dit overleefd en echt groot kan worden. Als ze zo groot zijn zijn ze slecht voor de Nederlandse natuur omdat ze alle goede waterplanten op eten. Laat daarom nooit je goudvis los in een sloot of meer.
Welke aquarium vissen kunnen in koud water?
Er zijn binnen de aquaristiek een aantal aquarium vissen die in koud water kunnen overleven. Dit zijn meestal ook de soorten die je terugziet in vijvers. Wij hebben een aantal soorten voor jou op een rijtje gezet:
- Goudvissen
- Sluierstaarten
- Guppy’s (+-18 graden)
- Rainbow Shiners
- De chinese danio
- Platy’s (+-18 graden)
- Molly’s (+-18 graden)
Dit zijn een aantal soorten aquariumvissen die op kouder water kunnen. Echter worden er telkens nieuwe vissoorten ontdekt en gekweekt dus het is goed mogelijk dat er veel meer vissen in dit rijtje passen. Wij hebben er voor gekozen om de bekendste soorten hier te vermelden omdat je deze sneller terug ziet in je lokale dierenwinkel. Ken jij er nog meer? Laat het in de reacties achter zodat wij ze kunnen toevoegen.

Mocht je vragen hebben over welke vissen er in koud water kunnen of twijfel je welke vissen je kan nemen? Klik op het chat bolletje rechtsonder in je scherm en neem contact met ons op. Zo krijg je een eigen contact persoon om al jouw vragen te beantwoorden.
Planten voor koudwater vissen
Niet elke plant kan in koudwater ofnaja… ze kunnen het meestal wel alleen gaat de plant dan niet snel groeien. Enkele planten die het wel goed doen in wat kouderwater hebben wij hieronder voor je neergezet, speciaal voor bij je koudwater/kamertemperatuur vissen!
Kan je dwerggarnalen in koud water houden?
Er zijn heel veel verschillende soorten aquarium garnalen die ook weer niet allemaal op koud water kunnen. De ene soort kan beter op kouder water dan de ander. Als een garnaal in kouder water leeft wordt hij slomer en gaat hij minder snel kweken. Neocaridina garnalen kunnen rond kamertemperatuur van minimaal 18 graden. Caridina garnalen zijn wat moeilijker te houden en deze hebben minimaal een temperatuur van 21 graden nodig.
Echter is het met garnalen zo dat hoe kouder je ze houd hoe minder snel ze kweken en hoe slomer ze worden. Daarom is onze ervaring dat je ze het beste allemaal kan houden bij een temperatuur van minimaal 21 graden. Wat is jouw ervaring met het houden van dwerggarnalen in koud water? Of het houden van andere vissen in kouder water? Laat het hieronder achter in de reactie’s zodat wij dit artikel later nog kunnen aanpassen en extra soorten kunnen toevoegen.

Speciale planten voor kouderwater en garnalen!
In het kopje hierboven hebben wij al een aantal planten neergezet speciaal voor koudwater alleen kunnen wij begrijpen als je je garnalen net wat meer aandacht geeft. Daarom deze garnalen planten die rond de 18 graden kunnen!
![]() Hygrophila Salicifolia Narrow Leaf
|
![]() Hygrophila Pinnatifida
|
![]() Cyperus Helferi
|
![]() Cryptocoryne Walkerii
|
![]() Cryptocoryne Parva
|
![]() Staurogyne Rubescens
|
![]() Cardamine Lyrata
|
![]() Hygrophila Compacta Mini
|
Reacties
Wees de eerste om te reageren...