Deel deze blog op:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pocket
Pocket
Share on email
Email

Snel Zoeken

Tip van Indy de Jong: Hoeveel tropisch hoofdvoeder moet u uw vissen voeren?

“Voer uw vissen wat ze binnen 1 a 2 minuten opeten.” Dit krijgt u vaak te horen. Echter is het in de praktijk vaak anders. Het zit namelijk zo: hoe meer u uw vissen voert hoe meer ze zullen vervuilen. Het visvoer is tegenwoordig van zeer hoge kwaliteit en kunnen de vissen al met minimale hoeveelheid genoeg hebben om aan hun dagelijkse voedingsbehoeftes te voldoen. Hoeveel moet u dan een gemiddeld aquarium voeren?

Deze blog gaat alleen over tropische vlokken of granulaat!

Wat is tropisch hoofdvoer?

Tropische hoofdvoeder is het welbekende visvoer wat u overal tegen komt. Dit is vaak in granulaat of vlokken met verschillende kleuren. Elk stukje kleur heeft andere bestandsdelen zo heeft de kleur groen meer plantbestandsdelen, Rood meer schaal en week dieren (Ook soms slakkeneitjes…), en geel bevat meer granen (meel).

Door dit te combineren bestaat er een compleet hoofdmenu om uw vissen aan hun basisbehoeftes te voldoen. Grotendeels van de vissen zijn alleen op dit voer te houden. Nou is het alleen beter om af en toe te combineren met soorten kracht voer. In dit kracht voer zitten vaak veel eiwitten, belastend voor het water maar zeer goed voor de vis.

Wat voer ik mijn eigen vissen?

Wat zit er nu in mijn vissen bestand?
(Juwel Primo 110 – Oud model)

  • 2 x Gourami blauw (Trichopodus trichopterus)
  • 15 x Neon Tetra’s (Neontetra Innesi L)
  • 5 x Kardinaal Tetra (Paracheirodon axelrodi L)

De vissen krijgen 1x per 2/3 dagen Tetra Min vlokvoer. Zoveel als ik op mijn hand heb liggen (zie afbeelding)
De Gourami’s geef ik 1x in de week diepvries voeding en dan 1 half blokje rode muggen larven. De andere helft gaan naar de garnalen bakken ūüėČ

Is deze hoeveelheid niet veel te weinig?

Nee! Het is voldoende om de vissen aan hun behoeftes te voldoen. Hoe meer je ze voert hoe meer ze poepen en dus vervuilen… en vervuiling wil ik juist voorkomen. Zie ik dat de vissen wat zwakker zijn? Dan voer ik iets meer, zodat ze meer bouw en voedingstoffen binnen krijgen en ze kunnen aansterken.

Gezondheid vissen:

De vissen zien er gezond uit, zijn sterk op kleur, geen kapotte vinnen, heldere ogen en helder water!


U moet er achter komen hoeveel visvoer uw vissen nodig hebben. Liever te weinig dan teveel! Zo houd je je aquarium meer in balans.

Wat eten de vissen nog meer?

Buiten het tropische visvoer wat u voert eten de vissen nog veel meer dingen uit uw aquarium. Ze zijn heel de dag bezig met opzoek gaan naar eten. Dit hangt af van de vis wat ze precies eten maar de meeste eten stukjes alg, slakken en verschillend zoetwater “plankton” zoals Cyclops en Mosselkreeftjes.

Het tropische hoofdvoeder wat u dus voert is eigenlijk een klein onderdeel van heel het menu.
Dit verschilt natuurlijk per vis soort en aquarium.

Hoeveel moet u voeren?

Dit hangt Geheel af van uw aquarium en is dus niet uit een speciale formule op te maken. Elk aquarium is een eigen ecosysteem. Een ecosysteem is een stukje natuur wat elkaar vervuld op plekken waar nodig. Nou is een aquarium eigenlijk te klein om een volledig ecosysteem te zijn en daarom voeren wij extra bij. Hoeveel en wat u voert hangt af wat uw vissen al uit het aquarium zelf halen.

Zelf heb ik ook nog algeneters die ik (bijna) nooit voer omdat ze alles halen uit kienhout, Plantenresten, visafval en algen. Maar de vissen die er in zitten voer ik elke 2 dagen. Het hangt precies van uw aquarium af


Heeft u last van overmatig alg ik heb hier een stukje geschreven over 5 redenen waarom u waarschijnlijk alg krijgt.

Tip van Indy de Jong “Hoeveel moet ik voeren?” :

Voer uw vissen om de dag tropische hoofdvoeder. Geef zoveel de vissen op eten voordat het de bodem raakt of de vis zijn interesse verliest, en voer dan nog wat minder. Zo houdt u uw water kwaliteit in orde en voert u de vis alsnog genoeg. Ziet u dat uw vissen vermageren? of blijf er teveel liggen? Voer dan wat meer of minder. Het is passen en meten met uw aquarium. Uiteindelijk kunt u het op gevoel.

Veel gestelde vragen over dit onderwerp

Hoeveel tropisch hoofdvoeder moet u uw tropische vissen voeren?

Tip van Indy de Jong: Voer uw vissen om de dag tropische hoofdvoeder. Geef zoveel de vissen op eten voordat het de bodem raakt of de vis zijn interesse verliest, en voer dan nog wat minder. Zo houdt u uw water kwaliteit in orde en voert u de vis alsnog genoeg. Ziet u dat uw vissen vermageren? of blijf er teveel liggen? Voer dan wat meer of minder. Het is passen en meten met uw aquarium. Uiteindelijk kunt u het op gevoel.

Krijgen mijn vissen teveel of te weinig visvoer?

Waarschijnlijk wel, de nummer 1 oorzaak van vervuiling in het aquarium is met name het voeren! (huh?! het waren toch altijd de vissen) Dit klopt! Vissen eten het voer, hoe meer voer hoe meer vervuiling.

Indy de Jong

Indy de Jong

Mijn naam is Indy de Jong en ik houd al sinds 2010 aquaria's. Dit is uitgegroeid van hobby naar passie. Waar ik zelf tegen aanliep waren de prijzen, kwaliteit, (teveel) informatie. Toen ben ik zelf gaan uitzoeken en ben ik tot de conclusie gekomen dat als je je aquarium inricht naar de wetten van de natuur je een heel evenwichtig ecosysteem heb. Nu houd ik zo'n 20+ aquaria's met minimaal onderhoud.

Geef een reactie

Lees ook onze andere blogs: