Tip van Indy de Jong: Hoeveel tropisch hoofdvoeder moet u uw vissen voeren?

maart 3, 2020 0 Door Indy de Jong
Tip van Indy de Jong: Hoeveel tropisch hoofdvoeder moet u uw vissen voeren?

“Voer uw vissen wat ze binnen 1 a 2 minuten opeten.” Dit krijgt u vaak te horen. Echter is het in de praktijk ietsjes anders. Het zit namelijk zo hoe meer u uw vissen voert hoe meer ze zullen vervuilen. Het visvoer is tegenwoordig van zeer hoge kwaliteit en kunnen de vissen al met minimale hoeveelheid genoeg hebben om aan hun dagelijkse voedingsbehoeftes te voldoen. Hoeveel moet u dan een gemiddeld aquarium voeren?

Deze blog gaat alleen over tropische vlokken of granulaat!

Wat is tropisch hoofdvoer?

Tropische hoofdvoeder is het welbekende visvoer wat u overal tegen komt. Dit is vaak in granulaat of vlokken met verschillende kleuren. Elk stukje kleur heeft andere bestandsdelen zo heeft de kleur groen meer plantbestandsdelen, Rood meer schaal en week dieren (Ook soms slakkeneitjes…), en geel bevat meer granen.

Door dit te combineren bestaat er een compleet hoofdmenu om uw vissen aan hun basisbehoeftes te voldoen.

Wat voer ik mijn eigen vissen?

Wat zit er in mijn vissen bestand? (Juwel 110)

  • 2 x Gourami blauw ( Trichopodus trichopterus )
  • 15 x Neon Tetra’s ( Neontetra Innesi L )
  • 5 x Kardinaal Tetra ( Paracheirodon axelrodi L )

De vissen krijgen 1x per 2 dagen Tetra Min vlokvoer. Zoveel als op mijn hand (zie afbeelding)
De Gourami’s geef ik 1x in de week diepvries voeding en dan 1 half blokje rode muggen larven.

Is dit niet veel te weinig?

Nee! Het is voldoende om de vissen aan hun behoeftes te voldoen. Hoe meer je ze voert hoe meer ze vervuilen… en vervuiling wil ik juist voorkomen. Zie ik dat de vissen wat zwakker zijn? Dan voer ik iets meer om ze meer bouw en voedingstoffen te geven zodat ze kunnen aansterken.

Gezondheid vissen:

De vissen zien er gezond uit, zijn sterk op kleur, geen kapotte vinnen, heldere ogen en helder water!

U moet er achter komen hoeveel visvoer uw vissen nodig hebben. Liever te weinig dan teveel! Zo houd je je aquarium meer in balans.

elke 2 dagen vlokvoeder

Wat eten de vissen nog meer?

Buiten het tropische visvoer wat u voert eten de vissen nog veel meer dingen uit uw aquarium. Ze zijn heel de dag bezig met opzoek gaan naar eten. Dit hangt af van de vis wat ze precies eten maar de meeste eten stukjes alg, slakken en verschillend zoetwater “plankton” zoals Cyclops en Mosselkreeftjes.

Het tropische hoofdvoeder wat u dus voert is eigenlijk een klein onderdeel van heel het menu.
Dit verschilt natuurlijk per vis soort en aquarium.

Hoeveel moet u voeren?

Dit hangt COMPLEET af van uw aquarium en is dus niet uit een speciale formule op te maken. Elk aquarium is een eigen ecosysteem. Een ecoysteem is een stukje natuur wat elkaar vervuld op plekken waar nodig. Nou is een aquarium eigenlijk te klein om een volledig ecosysteem te zijn en daarom voeren wij bij. Hoeveel en wat u voert hangt af wat uw vissen al uit het aquarium zelf halen.

Zelf heb ik bijvoorbeeld algeneters die ik (bijna) nooit gevoerd heb omdat ze alles halen uit kienhout, Plantenresten, visafval en algen. Maar de vissen die er in zitten voer ik elke 2 dagen. Het hangt precies van uw aquarium af


Heeft u last van overmatig alg ik heb hier een stukje geschreven over 5 redenen waarom u waarschijnlijk alg krijgt.

Tip van Indy de Jong “Hoeveel moet ik voeren?” :

Voer uw vissen om de dag tropische hoofdvoeder. Geef zoveel de vissen op eten voordat het de bodem raakt of de vis zijn interesse verliest, en voer dan nog wat minder. Zo houdt u uw water kwaliteit in orde en voert u de vis alsnog genoeg. Ziet u dat uw vissen vermageren? of blijf er teveel liggen? Voer dan wat meer of minder. Het is passen en meten met uw aquarium. Uiteindelijk kunt u het op gevoel.

Veel gestelde vragen over dit onderwerp

Hoeveel tropisch hoofdvoeder moet u uw tropische vissen voeren?

Tip van Indy de Jong: Voer uw vissen om de dag tropische hoofdvoeder. Geef zoveel de vissen op eten voordat het de bodem raakt of de vis zijn interesse verliest, en voer dan nog wat minder. Zo houdt u uw water kwaliteit in orde en voert u de vis alsnog genoeg. Ziet u dat uw vissen vermageren? of blijf er teveel liggen? Voer dan wat meer of minder. Het is passen en meten met uw aquarium. Uiteindelijk kunt u het op gevoel.

Krijgen mijn vissen teveel of te weinig visvoer?

Waarschijnlijk wel, de nummer 1 oorzaak van vervuiling in het aquarium is met name het voeren! (huh?! het waren toch altijd de vissen) Dit klopt! Vissen eten het voer, hoe meer voer hoe meer vervuiling.

Dank u wel voor het lezen van mijn blog. Zou u zo vriendelijk willen zijn om een reactie achter te laten?