Deel deze blog op:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pocket
Pocket
Share on email
Email

Snel Zoeken

Hoe komt het dat waterpest zo bekend is?

Waterpest oftewel Elodea/Egeria (densa, najas, crispa enzv) is een welbekende aquariumplant, maar wat maakt deze plant nou zo goed? En waarom wordt deze plant altijd bij goudvissen en sluierstaarten aanbevolen?

(Aquarium met goudvissen en een waterpest plantje)

Waterpest is bekend, omdat het een van de planten is waarbij de meeste fotosynthese plaatsvindt. Met genoeg fosfaat, nitriet, voedingstoffen en ondersteuning van co2 kan deze aquariumplant zeer snel groeien. 
Hier is de naam ‘Waterpest’ ook afkomstig van. Sommige sloten en rivieren Zijn zo dicht begroeid met deze plant dat boten moeite hebben om hier door heen te varen.

Waarom waterpest bij goudvissen?

Goudvissen poepen veel. Dat is bekend!
Of het nou een sluierstaart, leeuwenkop of een standaard goudvis van een dubbeltje is het zijn echte producenten van afval stoffen en deze moeten afgevoerd worden om een mooi aquarium te behouden.
Nu zou je de lasten van deze “Vieze” vis kunnen beperken door de juiste (hoeveelheid) voeding te geven en een juiste aquarium maat aan te houden.

Lees hier meer over: Goudvis en sluierstaart voeding

Omdat goudvissen zoveel afval produceren en deze plant veel kan verwerken, zie je in vrijwel elk goudvis of sluierstaart aquarium wel een waterpest plantje terug. Let wel op want teveel waterpest zorgt voor tekorten.

Het gevaar van teveel waterpest.

Waterpest is een ideale plant alleen hij kan ook meer schaden dan goed doen. Omdat deze plant zoveel voedingstoffen benut kan hierdoor een tekort ontstaan.

Hoe herken je een tekort? Dit hangt af met wat voor tekort u te maken heeft. Vaak zie je dat deze plant eerst bruinig wordt. Dit komt met name door teveel fosfaat, weinig voeding of te weinig Co2.
Lees hier meer over aquariumplanten die bruin worden >

Baard alg is ook een tekort. Dit betekent meestal een Co2 tekort de algen benuttigen het minimale Co2 wat wel in de bak aanwezig is en groeien hier op. U kunt het ook herkennen aan snel strekkende groeiende planten.
Lees hier 5 redenen waarom u algen krijgt >

Indy de Jong

Indy de Jong

Mijn naam is Indy de Jong en ik houd al sinds 2010 aquaria's. Dit is uitgegroeid van hobby naar passie. Waar ik zelf tegen aanliep waren de prijzen, kwaliteit, (teveel) informatie. Toen ben ik zelf gaan uitzoeken en ben ik tot de conclusie gekomen dat als je je aquarium inricht naar de wetten van de natuur je een heel evenwichtig ecosysteem heb. Nu houd ik zo'n 20+ aquaria's met minimaal onderhoud.

Geef een reactie

Lees ook onze andere blogs: