Help, Mijn Aquariumplanten gaan steeds dood!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pocket
Pocket
Share on email
Email

Heeft u last van aquariumplanten die steeds dood gaan? Bruin/zwart/geel worden? Slecht of misvormd groeien of zelfs beschimmelen? In deze blog gaat u lezen over de algemene oorzaken en oplossingen.

Gezonde aquariumplanten zijn goed voor je vissen, balans in het aquarium en je onderhoud! Planten kunnen namelijk gemakkelijk (zelf) je aquarium onderhouden, doodgaande aquariumplanten zien er ook niet fraai uit.

Zodra 1 van de basis behoeftes missen remt de plant zijn groei. Hierdoor kunnen algen, lelijke planten en schimmels ontstaan. Er zijn 3 hoofd basis behoeftes. Verlichting, Co2 en Planten Voeding.

Meer co2 = meer vraag naar planten voeding en andersom
Verlichting bepaalt de totale grens van opname

Verlichting hebben wij meestal genoeg in het aquarium. Dit bepaalt de totale grens van opname Co2 en Plantenvoeding

Planten voeding is een oorzaak van doodgaande planten. Slechte gele bladeren vallen uiteindelijk uit en zo sterft de plant af. Planten voeding doet vaak weinig als u ook een co2 tekort heeft.

Co2 is vaak hėt probleem waardoor planten slecht groeien. Co2 is namelijk moeilijk te creëren in een aquarium en wij moeten dit vaak zelf toevoegen. Zeker in vol beplante aquariums. De vraag naar planten voeding gaat dan ook omhoog.

Houd de volgende punten goed in de gaten!

Elke aquarium plant die dood gaat heeft daar een reden voor er bestaat bijna niet zoiets als “slechte” kwaliteit maar eerder slecht onderhoud.

1. (Sub) merged en smeltende Aquariumplanten

Dit is één van de meest voorkomende reden dat uw aquariumplanten “dood” gaan.

Merged of bovenwater gekweekte aquariumplanten verliezen de eerste paar weken een paar van hun dikke bovenwater bladeren. Soms een paar en soms bijna de gehele plant. Dit kan geen kwaad op den duur groeit de plant gezonder terug.

Ook onze planten worden bovenwater gekweekt echter op een hoge luchtvochtigheid zodat de overgang zo min mogelijk effect heeft.

Wat moet u met een smeltende aquarium plant doen?

Verwijder de snotterige bladeren vanaf de stam en maak ruimte voor de waterbladeren om te groeien. Het weghalen van deze bladeren is goed omdat de plant dan een stress/groei hormoon aanmaakt en versnelt nieuwe bladeren gaat aanmaken, deze zie je meestal al zitten. Ze zijn vaak dunner en licht groener van kleur.

Het kan ook voorkomen dat het ligt aan de manier hoe u uw aquariumplant geplant heeft. Zo komt het wel eens voor bij Wortelstok planten die toch in de bodem geplant zijn of Vallisneria soorten die te diep zijn geplant.

Lees daarom altijd goed de planten omschrijving op onze website.

2. Licht behoefte

De meeste wortelstok planten hebben een lager licht behoefte dan bijvoorbeeld uitloop en voorgrond planten. Dat is ook de reden dat u voorgrond planten voorin moet planten. Hier komt vaak het meeste licht.

De plaats van het aquarium heeft ook invloed. Licht stralen weerkaatsen via de muren zo (in) direct uw aquarium in. Witte muren meer dan donker gekleurde muren. Overmatig licht kan groen alg opwekken.

Lees 5 redenen waarom u algen krijgt >>>

Licht kleur

Ook de kleur van het licht bepaalt of de plant overleeft of niet. Onthoud het volgende goed:
De kleur van de plant is de lichtkleur die die de plant niet opneemt maar weerkaatst!
Daarom zien wij een rode plant als rood of die groene als groen omdat zij deze kleuren weerkaatsen. Kleuren aan de andere kant van het lichtspectrum worden veel beter opgenomen.

Rood is tegenovergesteld van blauw.

3. Planten Voeding

Geeft u planten voeding? Co2? heeft Voedingsbodem? Dit zijn allemaal factoren waar u rekening mee moet houden. Zoals de driehoek hierboven aan geeft moeten deze punten in verhouding zijn. Geeft u teveel voeding dan vraagt de plant meer Co2 en andersom.

4. Vissenbestand en hoeveelheid planten

Dit heeft grote invloed op de waterwaardes. Teveel van beide is niet goed u moet zorgen voor de juiste balans en uw aquarium bak draait vrijwel vanzelf. (zonder dode planten 😉)

Teveel planten

Teveel planten in uw aquarium zorgen voor en grote vraag naar alle benodigdheden en voedingstoffen die je dan op grote schaal moet toevoegen. Dit is niet onmogelijk maar mocht er wat ontbreken ontstaan er rottende bladeren.

Teveel vissen

Teveel vissen zorgen voor teveel afvalstoffen wat vaak te veel is voor een de filter die op het aquarium aangesloten staat. Wij adviseren 1 centimeter vis per 1-5 liter water en met gemengede zwem niveau’s.

Planten checken op kwaliteit doen wij iedere dag!

Wij bekijken onze planten iedere dag! Dit is wel wat werk maar het zorgt er voor dat wij de beste kwaliteit kunnen behouden!

Mochten er planten met dode of lelijke bladeren tussen zitten stoppen wij deze in één van onze garnalen aquariums. Al onze aquariumplanten kunnen bij garnalen en zij eten de rotte bladeren op! Zo blijft alleen de beste kwaliteit over.


Hoe gaat uw aquarium plant dood?

Hieronder staan verschillende kopjes met de verschillende manieren hoe een aquarium plant dood kan gaan.

Aquariumplant beschimmeld

Dit kan komen doordat de aquariumplant (deels) bovenwater gekweekt is. Vaak smelten de bovenwater gegroeide bladeren om ruimte te maken voor de onderwater bladeren. Kijk of de plant ergens nog bij het begin wat groen bevat, zo ja gaat de plant hieruit bladeren maken.

Ook bloemen van Anubias soorten kunnen gaan schimmelen. Deze worden dan meestal opgegeten door garnalen en vissen. Bij weinig stroming gebeurd dit sneller.

Bij Aquania doen wij ons best om zoveel mogelijk onderwater submerged planten te verkopen.

Aquariumplant strekt teveel

Aquariumplanten beginnen met strekken als ze op zoek zijn naar co2. Zij hebben de voeding om te groeien alleen niet de co2 en gaan daarom op zoek.
Bovenin het aquarium bij het oppervlakte zit veel meer co2 dan daar onder. Dit komt omdat hier de meeste gaswisseling voorkomt. Dit geld niet als u een co2 systeem hebt.

Strekt u plant veel? Tot zelfs boven het water? Dan moet u Co2 toevoegen.
Wij beschikken over een vloeibare koolstof die wij zelf ook gebruiken bij onze rode aquariumplanten.
Klik hier voor Easy Carbo Co2 koolstof >>>

Aquariumplant misvormd

Planten die misvormde bladeren krijgen zien er niet mooi uit.

Sommige aquariumplanten maken bij een lager Co2 gehalte misvormde blaadjes aan, vaak zijn deze gerafeld. Ook een tekort aan Nitraat of Fosfaat kan leiden tot lelijke bladeren.
Klik hier voor Easy Carbo Co2 koolstof >>>

Aquariumplant wordt bruin

Dit is komt door een te hoog fosfaat gehalte (of/en bruine algen). U krijgt dit door teveel rondzwevend organisch materiaal.

Silicaten kunnen ook een gevolg zijn van dit fenomeen hier zijn de meningen over verdeeld. Wij zeggen altijd meten is weten.

Wij hebben een uitgebreide blog geschreven over aquariumplanten die bruin worden.
Klik hier om meer te lezen over aquariumplanten die bruin worden >>>

Aquariumplant wordt geel

Gele aquariumplanten gaan vaak snel dood. Dit komt omdat deze planten een Tekort aan ijzer hebben. Planten gebruiken Co2 om glucose aan te maken. Hiermee maakt de plant vezels, zetmeel en andere koolhydraten.

Dit kunt u toevoegen door root sticks in de bodem te stoppen of een voedingsbodem te nemen.

Voornamelijk Echinodorus soorten staan bekend om hun grote behoefte aan ijzer.

In Easy Life Profito zit de juiste verhouding voedingstoffen voor bijna alle aquariumplanten.

Aquariumplant wordt zwart

Zwarte bladeren van aquariumplanten gaan dood omdat zij geen bladgroenkorrels bevatten om glucose aan te maken. De aangetaste bladeren kunt u het beste verwijderen.

De oorzaak hiervan is een Co2 tekort. Javavaren soorten laten dit snel merken en met wat toevoeging van co2 is dit zo verholpen.

F.A.Q. Veel gestelde vragen over dit onderwerp

Waarom gaat mijn aquariumplant dood?

Dit kan door 2 redenen komen. Of de plant is boven water (merged) gegroeid en is in de “Overgang” of de aquariumplant komt aan 1 van deze behoeftes te kort. Op deze pagina vindt u een uitgebreide versie.

Is planten voeding nodig voor elk aquarium?

Over het algemeen ja! Elk aquarium heeft minimaal 1 aquariumplant elke 10-15 liter nodig en hoe meer hoe beter. Dus wij adviseren om dit ook aan te houden. Al onze aquaiumplanten >>>

Is het beter om lelijke planten te vervangen?

Soms wel. Sommigen aquariumplanten zijn helaas niet meer te redden. Let wel op het kan ook zijn dat de plant van bovenwater vorm naar onderwater vorm gaat. Lees op deze pagina een gedetailleerde omschrijving hoe u dit aanpakt.

Bent u verplicht extra co2 toe voegen?

Nee, u kunt ook het aantal licht uur of de hoeveelheid voeding verminderen zoals de driehoek aangeeft. Alles staat met elkaar in balans.

Indy de Jong

Indy de Jong

Mijn naam is Indy de Jong en ik houd al sinds 2010 aquaria's. Dit is uitgegroeid van hobby naar passie. Waar ik zelf tegen aanliep waren de prijzen, kwaliteit, (teveel) informatie. Toen ben ik zelf gaan uitzoeken en ben ik tot de conclusie gekomen dat als je je aquarium inricht naar de wetten van de natuur je een heel evenwichtig ecosysteem heb. Nu houd ik zo'n 20+ aquaria's met minimaal onderhoud.

Geef een reactie

Lees ook:

Dode aquariumplanten
Alles Over Aquarium Planten
Indy de Jong

Help, Mijn Aquariumplanten gaan steeds dood!

Heeft u last van aquariumplanten die steeds dood gaan? Bruin/zwart/geel worden? Slecht of misvormd groeien of zelfs beschimmelen? In deze blog gaat u lezen over de algemene oorzaken en oplossingen.

Lees verder >>